top of page
  • Black Instagram Icon

1.3. Ahlak

İslamiyette iman ve ibadetlerle birlikte ahlakın da çok önemli bir yeri vardır. İslam’ın temel amacı insanların inançlı, kulluk bilincine sahip, güzel ahlaklı bireyler olmasıdır. Bu sebepledir ki Kur’an-ı Kerim, insanlara iman ve ibadet etmenin yanı sıra güzel ahlaklı olmayı da emreder.

Yüce kitabımız, model olarak bizlere, “Muhakkak ki sen yüce bir ahlak üzeresin.” (1)

Kur’an-ı Kerim, insanı Allah’ın (c.c.) yarattığı üstün ve ÅŸerefli bir varlık olarak görür. Ondan, insanın üstünlüÄŸüne yakışan güzel ve faydalı davranışlarda bulunmasını ister. İnsan onuruna yakışmayan söz ve davranışlardan da insanları sakındırır. Nitekim yüce kitabımızda, insanları ahlaklı olmaya yönlendiren birçok öÄŸüt yer almaktadır. Yüce dinimizin öngördüÄŸü ahlaklı insan tipi, Kur’an’ın ortaya koyduÄŸu bu ilke ve öÄŸütlere uygun davranışlar sergileyen kiÅŸidir.

İslam ahlakının temeli de Kur’an’a dayanır. Nitekim Hz. AiÅŸe (r.a.), kendisine Resulullah’ın (s.a.v.) ahlakı sorulduÄŸunda “Siz hiç Kur’an okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur’an’dı.”(2) diye cevap vermiÅŸtir.

Kur’an-ı Kerim, anne ve babaya saygılı olmayı ve iyilik etmeyi, komÅŸularla güzel geçinmeyi, akraba hakkını gözetmeyi, toplumun zayıf kesimlerine iyi davranmayı, muhtaçlara destek olmayı emreder.

DoÄŸru söylemek, dürüst ve güvenilir olmak, emanetleri korumak gibi güzel davranışlar da Kur’an’ın emrettiÄŸi ahlaki davranışlardandır.

Güzel ahlakın toplumda yaygınlaÅŸmasını amaçlayan Kur’an-ı Kerim, bireye ve topluma zarar veren, ahlaklı bir insana yakışmayan yalan, dedikodu, iftira, emanete ihanet gibi bütün kötülükleri de yasaklar

© 2023 by Zoe Marks. Proudly created with Wix.com

bottom of page